Jeugdhuis Lanteirn

Jeugdhuis Lanteirn (vroeger Den Daak) in Duffel krijgt binnenkort een nieuw gebouw. Het jeugdhuis wordt opgenomen in de bestaande plannen voor Cinema Plaza. Het bestaande jeugdhuis zal worden afgebroken en op dezelfde plaats opnieuw worden opgetrokken. Het project zou eind 2018 klaar moeten zijn en zal dus al snel twee jaar duren. Tijdens de bouw van het nieuwe jongerencentrum krijgt het jeugdhuis tijdelijk het oude postgebouw ter beschikking. De Jeugddienst van Duffel nam contact op met Formaat om deze tijdelijke invulling mee vorm te geven.

Formaat is de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen en ondersteunt jeugdhuizen via informatie, vorming, opleiding, begeleiding en advies.
Sinds januari 2014 versterkt Formaat jeugdhuizen met het project Infrastructuur. Hiervoor is Formaat een partnerschap aangegaan met vier organisaties die jongeren uit het deeltijds onderwijs begeleiden in het uitvoeren van verfraaiingswerken, klussen, herstellingen en renovatiewerken. Als projectmedewerker infrastructuur was het mijn taak om dit project te promoten bij jeugdhuizen, de samenwerking met verschillende partners te onderhouden en te versterken, opvolging van uitgevoerde werken en jongeren begeleiden in het nadenken over en ontwerpen van hun infrastructuur.
Voor deze infrastructuurwerken werkten we samen met het houtatelier van Levanto.

Samen met het bestuur zijn we op een participatieve wijze tot het volgende plan gekomen:
De nieuwe locatie is ongeveer 100m² groot en daardoor ongeveer drie keer zo groot als het huidige jeugdhuis. Voor een gezellige avond is er nood aan opdeling en intimiteit. Daarom werd er gekozen voor mobiele wanddelen (2m hoog, 2m breed) die los in de ruimte kunnen worden geplaatst. Zo kan men de ruimte kleiner  maken, verschillende hoekjes creëren of de ramen gedeeltelijk verduisteren. Bij grotere evenementen kan alles aan de kant en kan de zaal optimaal gebruikt worden.
Voor grote evenementen was er ook nood aan een podium, als plek voor een dj of een band. Het podium is bewust laag gehouden (15cm hoog) zodat het nog steeds als onderdeel van de ruimte kan functioneren als het niet gebruikt wordt voor optredens. Het is 4m op 3m groot en heeft voldoende ingewerkte stopcontacten voor gemakkelijk en snel gebruik.
De bar is zo dicht mogelijk bij de berging voorzien, hier was ook al een waterafvoer en -toevoer aanwezig. De vloer achter de bar werd 15cm verhoogd om nodige leidingen gemakkelijk te kunnen plaatsen en geeft daarnaast een goed uitzicht over de volledige ruimte.
Verder zijn er nog een aantal zitelementen gemaakt die op verschillende manieren kunnen gebruikt worden.

Dit alles werd gerealiseerd door de medewerkers van Levanto, in samenwerking met Formaat. Vrijwilligers van het jeugdhuis hebben zelf de bestaande plafond afgebroken, nieuwe verlichting gehangen, geschilderd, de muur achter het podium en de bar afgewerkt met gerecycled pallethout en een aantal tafels gemaakt.

Programma:
Tijdelijke invulling oud postgebouw tot jeugdhuis

Locatie:
Duffel | januari 2017

∧ Samen brainstormen over het jeugdhuis
∧ Begin toestand / foto: Jeugddienst Duffel

∧ Mobile wand elementen

∧ Podium, ingewerkte stopcontacten en losse zitelementen tegen de muur

∧ Opbouw bar / foto: Levanto
∧ Bar, afwerking door vrijwilligers van het jeugdhuis met hout van gerecycleerde palletten
∧ Afwerking in grenen multiplex
∧ Zitelementen, multiplex
∧ Ingezamelde paletten door vrijwilligers van het jeugdhuis / foto: jeugddienst Duffel
∧ Muur achter het podium afwerking met hout van gerecycleerde palletten
∧ Kapstokken gemaakt door vrijwilligers van het jeugdhuis