Vakantiewoning

Dit project is ontstaan vanuit de nood aan een badkamer en een slaapkamer op de gelijkvloerse verdieping, in een oude, reeds deels gerenoveerde boerderijwoning.

Tijdens het eerste gesprek met de eigenaars werd al snel duidelijk dat de aanwezige koterij, zowel ruimtelijk als bouwtechnisch niet veel meer waard zijn en dat ze dus beter afgebroken kunnen worden. Dit zorgt voor een maximaal zicht vanuit de woning naar achter toe, in de grote tuin en het achterliggende stuk bos.
Door het afbreken van deze koterijen is er nu ook bijkomend nood aan een berghok voor wat werkgerief en andere tuingerelateerde zaken.

Programma van functies:
– Badkamer (gescheiden toilet), gelijkvloers
– Slaapkamer voor twee personen, gelijkvloers
– Berging, toegankelijk vanuit de tuin
– Veranda, positie staat vast (zal herbouwd worden op dezelfde plaats, achteraan het huis)

In dialoog met de eigenaars wordt er gekozen om links van het hoofdgebouw, op de plaats van de vroegere garage, bij te bouwen. Op die manier vormen de nieuwe functies samen met de veranda één volume, een L-vorm, rond de zuidoostelijke hoek van het hoofdgebouw. Dit maakt het mogelijk om een voordeur te plaatsen in de facade van het gebouw . Ook is op deze manier de boiler, die voordien in de garage hing, nu opgenomen in het beschermd volume.
In het plan van de aanbouw kan je twee zones onderscheiden. De ene zone bestaat uit de eerder private ruimtes (badkamer, toilet, slaapkamer en berging). Het zijn intieme ruimtes, de plafonds zijn er lager en er zijn minimale openingen naar buiten gemaakt om inkijk te vermijden. De andere zone bestaat uit de eerder publieke delen van de woning (inkom, gang en veranda). Het zijn open ruimtes, de plafonds zijn er hoger en er zijn grote raampartijen van de vloer tot aan de plafond. Deze ruimtes functioneren als transitiezones tussen oud en nieuw. Ook in de nieuwe voor- en achtergevel komt dit idee duidelijk naar voor.

Met deze analyse en schetsen zijn de eigenaars in samenwerking met een architect verder aan de slag gegaan. Momenteel worden de resultaten hiervan gerealiseerd.

Programma:
Uitbreiding vakantiewoning

Locatie:
Ettelgem | juni 2015

∧ Bestaande toestand, analyse
∧ Mogelijkheden tot uitbreiding
∧ Verdere uitwerking twee mogelijkheden
∧ Voorstel plan
∧ Voorstel schets