Wasteland

Voor deze atelieropdracht gingen we op zoek naar Wastelands, onbebouwde percelen in het stedelijke weefsel. Ik ontdekte zo een Wasteland net buiten de ring, in de buurt van Dampoort station.
Dit deel van de Dampoortwijk heeft een hoge bevolkingsdichtheid en wordt begrensd door de Land Van Waaslaan, de Dendermondsesteenweg en het Groot Begijnhof.

De diepte van het perceel leent zicht perfect voor het gebruiken van gerecycleerde scheepscontainers. Het zijn modulaire bouwstenen met een hoge stevigheid. Het is de bedoeling dat de containers zo afgewerkt mogelijk op de bouwplaats aankomen om het bouwproces zo kort mogelijk te houden en zo het stadsverkeer minimaal te hinderen.
De algemene vorm van het gebouw is tot stand gekomen door uit te  gaan van een volledige bezetting en vervolgens een aantal containers te verwijderen en toe te voegen waar nodig. Zo ontstaat er een volume van 38 containers met open ruimte op zowel publiek als privaat niveau.
De containers worden geïsoleerd met oude kleren uit kledingcontainers die niet meer voldoen of te veel zijn om doorverkocht te worden. Warm water voor sanitair gebruik en centrale verwarming wordt voorverwarmd door zonneboilers op het dak en gaat vervolgens naar de pelletskachel om op de juiste temperatuur gebracht te worden. Zonnepanelen zorgen mee voor de nodige elektriciteit. Water wordt zoveel mogelijk hergebruikt en lucht wordt gefilterd door de aanwezige bomen en groendak.
In het gebouw is er plaats voor een afgesloten fietsenstalling op het gelijkvloers (ook voor niet bewoners), een plek voor extra berging of voor het verzamelen van afval, een gezamenlijke centrale tuin en 6 studio’s van +/- 40m² met elk hun eigen keuken en sanitair.

Programma:
Studenten huisvesting

Materiaal:
Gebruikte scheepscontainers, stellingbouw, ingezamelde kleren als isolatie

Locatie:
Sint-Lucas, Gent | Schljr.2009-2010